Kokosové mléko obsahuje vodu, sacharidy, bílkoviny, tuk, vápník, vlákninu, železo, hořčík,
selen, fosfor, draslík, zinek, měď, mangan, sodík, omega 6 mastné kyseliny, kyselinu listovou, kyselinu pantotenovou a vitamíny B,C,E,K.- podporuje tvorbu krve
- má antiseptické účinky
- silně podporuje činnost imunitního systému
- snižuje krevní tlak
- působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním
- zlepšuje trávení
- podporuje vyprazdňování
- zklidňuje nervový systém a normalizuje hladinu cukru v krvi
- zrychluje metabolismus
- zvyšuje pevnost kostních tkání
- čistí ledviny a močové cesty
- působí preventivně proti osteoporóze
- je vhodné pro celiaky (při bezlepkové dietě)
V kosmetice se využívá pro své příznivé účinky na eliminování tvorby vrásek a na zpevnění nehtů a vlasů. I když má vyšší energetickou hodnotu, je lehce stravitelné a obsahuje množství látek podporujících proces zdravého hubnutí.
Vůbec mě nenapadlo, že by mohlo být tak jednoduché si jej vyrobit doma.
Na výrobu budeme potřebovat:
Ingredience
1 litr horké vody - po převaření
200 gr. kokosové mouky - (běžný strouhaný kokos)
Postup:
Kokos strouhaný zalijeme horkou vodou a rozmixujeme mixérem do hladka. Potom přes plátýnko přecedíme a máme hotovo.
Necháme ho vychladnout a uchováme v lednici, vydrží v pohodě i 5 dnů. V lednici se může v mléce vyskytnout vyloučený kokosový tuk. My ho proto raději konzumujeme vlažné nebo při pokojové teplotě.
Kokosový tuk zachytávám a mažu si s ním ruce, jsou pak úžasně jemné.
Použití:
na koktejly, na rizota, do kafíčka, na přípravu kaší a všude jen všemožně.
Žádné komentáře:
Okomentovat