čtvrtek 8. října 2015

Čerstvé rohlíky

Ač se většinou snažím, aby jídlo, které jíme bylo aspoň trochu nutričně hodnotné. U těchto rohlíků většinou dávám i celozrnnou mouku, ale dnes jsme s Evičkou dostaly chuť na čistě bílou variantu.


Jsou výborné. Recept mám z kuchařky Romana Vaňka - Poklady české kuchyně, podle které moc ráda a často vařím. Díky Romane, je to fakt poklad.


Ingredience: 


1 kg hladké mouky
100 gr. másla nebo sádla
24 gr. soli
1 kostka droždí (40 gr)
550 ml mléka

POSTUP:

Mléko si ohřejeme, aby bylo vlažné. dáme do něj lžičku cukru, na podporu kvásku. Rozdrobíme do něj kvasnice (droždí).
Mezitím si do hnětacího robotu připravíme zbytek surovin, mouku, máslo, sůl.
Jakmile se nám na mléku s kvasnicemi vytvoří tzv. čepice, nalijeme ho do mixéru a 10 minut hněteme.

Poté jej dáme na vál, uděláme z něj 4 bochánky a pod potravinářskou folií je necháme kynout cca 1 hodinu.

Potom si z každého bochánku vyválíme tenkou placku, rozřežeme do něj hvězdičku, aby jsme dostlali 8 stejných trojůhelníků a každý stočíme tak, že začneme ze širší strany rolovat až nám vznikne rohlík. Ten lehce zaválíme, stočíme a dáme na plech vyložený pečícím papírem.

Samozřejmě si můžeme i udělat i jiné tvary, housky, bulky, pletence.

Na plechu necháme do-kynout dalších cca 30 minut.

Před pečením rohlíky potřeme vodou a posypeme semínky, solí, kmínem, mákem, co kdo má rád.

Troubu rozpálíme na 230 stupňů a před pečením do něj chrstneme trochu vody, aby se trouba zapařila.

Rohlíky potom pečeme 11 minut do zlatova.

S domácí jahodou marmeládou jsou vynikajicí a pozor ať je nesníte na posezení jako my :-)



Žádné komentáře:

Okomentovat